Internet      IPTV új     Telefon     Online ügyintézés     Csomagok     WebMail
 
Gyakori kérdések icon
A sávszélességről bővebben
Amit a sávszélességről tudni kell

A TMNet Távközlési Szolgáltató az eltérő felhasználói igényekhez igazodva különböző gyorsaságú adatforgalmat, le- és feltöltési sebességeket biztosító szolgáltatási csomagokat kínál. Az egyes csomagokkal elérhető maximális le- és feltöltési sebesség határozza meg az adott csomag felhasználási kategóriáját, az általa elérhető lehetőségeket, például azt, milyen gyorsan tudunk egy weboldalt megjeleníteni, egy zeneszámot, vagy filmet letölteni, vagy egy csatolt fájlokat tartalmazó e-mailt elküldeni. Minél nagyobb a le- és feltöltési sebesség, annál élvezetesebb, gyorsabb az internetezés, annál több internetes alkalmazást tudunk egy időben futtatni.

Az internethálózaton zajló adatforgalom sebessége adott vonalon biztosított, vagyis az adott előfizető számára rendelkezésre bocsátott sávszélességtől függ. Minél nagyobb az átviteli sávszélesség, annál magasabb lehet az adatforgalmi sebesség.

Az előfizetett csomagnak megfelelően beállított és rendelkezésre bocsátott sávszélesség egy technikai paraméter, amely a maximálisan elérhető sebességet határozza meg. A mindenkor éppen megvalósuló tényleges sebességértékek azonban a gyakorlatban több tényezőtől is függnek.

A sávszélesség értékét kétféle módon jelölik a szolgáltatók:

Maximális le- és feltöltési sebesség:
Az adott szolgáltatási csomag esetén a rendszer által biztosított maximálisan elérhető sebesség. Ideális esetben a felhasználó ezen a sebességen érheti el a világhálót.

Garantált le- és feltöltési sebesség:
Az adott szolgáltatási csomag esetén a rendszer által garantált minimálisan elérhető sebesség. Ennek a sebességnek a legkedvezőtlenebb körülmények között is a felhasználó rendelkezésére kell állnia.

Milyen tényezőktől függ a sávszélesség?
A gyakorlatban, egy-egy adott időpillanatban ténylegesen elérhető sávszélesség a két fenti érték között helyezkedik el és több tényezőtől függ:

 1. Egyidejű felhasználók száma
  Az internethálózaton mindenkor rendelkezésre álló kapacitás (sávszélesség) nem korlátlan és nem is folyamatos túlterhelésre méretezett, hanem a felhasználók számából és használati szokásaiból következő mindenkori átlagosan erős kihasználtságra tervezett. Ezért, ha a felhasználók egy kisebb része folyamatos, intenzív használattal túlterheli a hálózatot, akkor az általános torlódást eredményezhet és mindenki számára érzékelhetően leromolhat a szolgáltatás minősége.
  A wireless technológia sajátosságainak megfelelően a mindenkor rendelkezésre álló sávszélesség nagyban függ attól is, hogy a hálózat részét képező egyes adóállomásokhoz kapcsolódó felhasználók mekkora forgalmat bonyolítanak egy adott pillanatban, mivel ők osztoznak az adott adóállomás kapacitásán.
  A sávszélesség tehát az adóállomások időszakos terheltségének is függvénye. Ezért szükséges, hogy a szolgáltató, különösen a forgalmi csúcsidőszakokban elkerülje a torlódások kialakulását, a rendelkezésre álló összkapacitással valamilyen módon gazdálkodjon. Ennek érdekében a hálózatkezelési rendszert alkalmaz gerinchálózatán, mely szükség (csúcsidőszaki leterheltség) esetén a valósidejű alkalmazások adatforgalmának biztosít elsőbbséget és a nem valósidejű, az azonnali adatátvitelre kevésbé kényes alkalmazások (pl. megosztás, p2p és ftp) forgalmának biztosítása valamelyest hátrébb sorolódik (priorizálás). Ennek következtében a nem valósidejű alkalmazásokra ezekben az időszakokban összességében kisebb sávszélesség jut és oszlik meg a felhasználók között, mint a többi alkalmazásnál. Így amennyiben ekkor nagyon sokan próbálják használni a nem valósidejű alkalmazásokat, úgy ők esetlegesen némi lassulást tapasztalhatnak.

 2. Vonalhibák a hálózatban, vagy az előfizető lakásában
  Mind a gerinchálózatban, mind az előfizetőt kiszolgáló adóállomás szakaszon előforduló hibák nagymértékben csökkenthetik a sávszélességet.
  Amennyiben a hiba a szolgáltató hálózatában van, a probléma beazonosításától számított legrövidebb időn belül elkezdjük a kijavítását. Amennyiben viszont a hiba az előfizető lakásán belüli szakaszon található, vagy az előfizető tulajdonában lévő berendezés okozza, akkor a hibajavításban szükséges az előfizető együttműködése.

 3. Az elérni kívánt webhely kiszolgáló kapacitása
  A sebességcsökkenés leggyakoribb oka, hogy az elérni (meglátogatni vagy letölteni) kívánt internetes tartalmat biztosító (tároló) szerverek kapacitása nem elegendő egyidejűleg sok felhasználó kiszolgálására. Különösen internetes forgalmi csúcsidőszakokban egyes webhelyek elérésében a szerverek kapacitásától és terheltségétől függően forgalmi torlódások alakulhatnak ki és ennek következtében akár jelentős lassulás is bekövetkezhet.

 4. Számítógépes vírusok
  Manapság a számítógépes vírusok és az egyéb károkozók egyre gyakrabban előforduló okozói az internetforgalom és a számítógép lassulásának. Ajánlott minden ügyfelének, hogy használjon internetbiztonsági szoftvert. Amennyiben egy egyszerűen használható, magyar nyelvű, folyamatosan és automatikusan frissülő, teljes körű védelmet biztosító programot szeretne, akkor ajánljuk az Avast vagy az AVG otthoni használatra ingyenes prograkokat.

 5. Milyen további szempontoktól függ még a ténylegesen elérhető sávszélesség?

  1. a számítógép és a modem/router sebességétől, a közöttük lévő kapcsolat sebességétől

  2. az internet-hozzáférés megosztásától más gépekkel saját számítógépén kívül

  3. a számítógépen futó egyéb szoftverektől (gyakran ezek a háttérben futnak így nem is észrevehetőek)

  4. a böngészés gyorsasága függ a letöltött weboldalak/tartalmak méretétől, illetve az adott szerver terheltségétől                 Elérhetőségeink | Á.Sz.F | Közzétételek | Letöltések | Gyakori kérdésekHírek | Sebességmérés
Online: 1     IP:                            3.226.122.74
 Copyright © 2008 TMNet                  RSS : RSS feliratkozás
Design: Separaki